Каскетът на Джей Ло

Преди време беше много нашумял каскетът на Дженидър Лопес:

Ето и обяснение на плетенето на една кука: Плете се с дебела кука, 4 мм става като за дете на 3 години, зависи и от дебелината на преждата, най-лесно се коригира обиколката в последния ред – там ако не става по схемата, разплитам и плета повече или по-малко стълбчета. Като зашиваме после и козирката малко ми се свива обиколката. Стълбчетата са полустълбчета (1 наметка и всичко се изплита заедно) и се боде само в задната част на синджирчето, за да се получи релефна черта.
1 ред – 5 синджирчета затваряме в кръг
2 ред – 10 полустълбчета (получават се 10 сектора, в които на всеки ред наддаваме)
3 ред – 20 полустълбчета (наддава се във всяко второ)
4 ред – 30 полустълбчета (наддава се във всяко трето)
Наддаването продължава като се запазва принципа – на всяко четвърто, пето и т.н., докато броят на стълбчетата в сектор стане 17 (за мен плета още два реда и стават с 19, после съобразяваме и свивките, за да стане по-голяма обиколката на главата)
Следващ ред (май че 20 -ти) – Във всеки сектор от всяко първо стълбче излизат по 3, а в средата по три се свиват (завършват заедно).
Следващият ред е същият.
22 ред – в началото на сектора не се наддава, а в средата 5 стълбчета свиваме (плетем 6, свиваме 5, плетем 6 – имаме 13 стълбчета в сектор)
23 ред – Плетем 5, свиваме 4 в едно, плетем 4 – имаме 10 стълбчета.
24 ред – Плетем 2, свиваме 5 в едно, плетем 3 – имаме 60 стълбчета. На този ред може да се свият по-малко от 5, за да стане по-широко.
Плетем 4-5 реда, в зависимост от исканата дълбочина, и завършваме.
Изплитаме козирка и зашиваме към каскета.