натриев глутамат (MSG)

Това представлява вкусов подобрител – кара организма да приема дори некачествената храна като вкусна и потиска рецепторите които ни казват кога сме си заситили глада.  Някои от по-страшните ефекти са: затлъстяване, диабет, проблеми с очите, раздразнителност и трудно съсредоточаване особено при децата и мозъчни увреждания.

Д-р John W. Olney, изследовател на нерви в Washington University, St. Louis, Missouri провел експеримент с мишки хранени с храни съдържащи MSG.  Резултата бил шокиращ: мишките затлъстяли в чудовищна степен.  Той смятал че затлъстяване в такава степен може да се дължи на увреждане на мозъка и установил че натриевия глутамат причинявал лезии в хипоталамуса и други отклонения от нормите.  Много именити неврохирурзи са съгласни със становището му и го обясняват с факта, че натриевия глутамат възбужда нервните оконщания до смърт.

Друг съвсем прост факт от американското минало и натриев глутамат е свързан с китайските ресторанти.  Те първи са започнали да употребяват тази съставка в готвенето на тяхните ястия.  След известно време общността започва да забелязва връзката между главоболие, подуване на стомаха, припадъци  и други оплаквания с китайските ресторанти.  Нарекли явлението Китайски синдром.  В последствие се оказало, че не става дума за китайски а за MSG (натриев глутамат) синдром.  Ресторантите спрели употребата му и до сега могат да се видят големи табели на входа на почти всеки китайски ресторант в САЩ „NO MSG“.

Мога да говоря много за учени изследвания, факти и мишки, но не това ми е идеята.  Тази съставка я намерих в метро и в пикадили в секцията с подправки, повечето кубчета булъони я има а също така и в chio chips (с изключение на този само със сол).  Ако не можете да избягвате тези продукти, поне избявайте да ги давате на децата, защото като повечето вредни неща, те оказват най-пагубен ефект именно на тях.

Please follow and like us:
Pin Share