Има много модели плетени играчки, при които е нужно да се изплитат шнурчета. На пазара се предлагат така наречените плетящи  мелнички като се предлагат и такива детски варианти изцяло пластмасови/отзивите са че се чупят бързо/.

Ако обаче не разполагаме с такава машинка, както нашите баби едно време, които са плетяли така наречените гайтани, можете да си направите устройство, което да ви върши подобна работа. Предупреждавам обаче че умението се постига не веднага, а след малко усилия.

Крокотак са показали как това може да стане с дебела прежда. Необходима е и помощна кука, с която се извършва образуването на бримки.

Моята майка ме е учила как това става с дървена макара и топлийки.

Преди известно време се опитах да възстановя своите спомени с подръчни средства.

Най- добре ще е ако разполагате със дървено масурче и на него забиете пирончета, на които след това изречете главичките, за да може по- лесно да прекарвате преждата над тях. За жалост аз не успях да го реализирам точно така и за това ми беше още по- трудно. Ето и действията:

Пирончетата(топлийкте) представляват броя на бримките в шнура. Ако преждата е по- тънка, те трябва да са по- близо разположени и обратно.

Усукваме преждата около всяко пиронче(топлийка) по показания в снимки 1 и 2 начин.

004958804004958808

Следва изплитане на бримка – следващите две снимки:

004958810 004958809

Процедурата се повтаря за всяко следващо пиронче(топлийка), като продължаваме дотогава докато се получи необходимата дължина шнур. Самия шнур се получава във вътрешността на макарата:

004965824

 

Тук е показана същата техника:

но посредством едни пластмасови приспособления, които също се предлагат на пазара. С тях могат да се изплитат цилиндрични плетива с различен диаметър(според диаметъра на приспособлението). Аз обаче бих предпочела 5-те куки за изплитане на такова нещо, защото както вече споменах техниката е трудоемка.

Представям ви един много по- лесен начин за изплитане на шнур с две куки.

Видеата представят различни варианти:

 

Ето и нещо съвсем различно- изплитане на шнура само с пръсти- без допълнителни приспособления:


Повече за тази техника в плетене с пръсти.

Please follow and like us:
Pin Share