Плетене на чорап на 5 куки

Плетенето на чорапи на 5 куки е отколешна българска традиции, която малко се позабравя. Изплитането на петата има най различни варианти и техниката се използва за най- различни случаи.

Обяснение 1- от Кривондела за изплитане на пета:

Изплетен е ластика на чорапа за глезена. Бримките са разпределени на 4 куки,а с 5-тата се плете.
Първоначално имаме 48 бр. Като достигнем необходимата дължина на чорапа ги разпределяме по куките така.
На първата –  24 бр.
Остават още 24 бр.
На втората – 8 бр.
На третата – 8 бр.
На четвъртата – 8 бр.
С петата кука плетем само средните 8 бр., т.е. от третата кука. Като ги прехвърлим на 5-тата кука, започваме със свободната  (трета) кука да плетем.
Свиването на бримките за петата става, като след всеки изплетен ред от средните бримки, вземаме по една бримка от съседните (втора и четвърта куки).
Продължаваме да плетем така, докато останат само средните 8 бримки. Т.е. отново имаме 48 бримки, разпределени на 4-те куки.
Нататък продължаваме с другата част от чорапа.

Обяснение 2- от Мимиту:P1010107

Петата е само за половиния чорап, така че ще обясним какво точно се прави- само там.

1. подготовка- Разделяме мислено бримките на 1/2-я чорап на 3 части(или средната да е мааалко по- голяма). Ще ги нарека- лява, средна, дясна част. Средната част бримки ще си останат същия брой, а останалите от двете страни ще бъдат свити. Да кажем че бримките вляво и вдясно са 5бр.
2. Изплитат се 5 реда(колкото е броя на бримките вляво и вдясно) само за половината чорап.
Заформяне на петата:
url.php3. Като стигнем до последната бримка от дясната част, свиваме, като вземем последната отляво и първата отдясно, разменяме местата им и изплитаме заедно. Това разместване осигурява хубаво ръбче.
4. Като стигнем до първата отляво, вземаме я заедно с последната от средната част без разменяне.
Така на всеки изплетен ред от средната част се свиват по 1 бримка отляво и отдясно.
Свиването приключва при изчерпване на бримките в ляво и дясно(които са еднакъв брой)
Продължаване на чорапа:
5. Изкарват се по 5бр. отляво и дясно, там където са изплетени 5-те реда. Всички бримки отново се нанизват на 5-те куки и се продължава плетенето в кръг.

Обяснение 3- от Калинка:

Броят на бримките е индивидуален и зависи от вида на преждата и размера на куките. Започвам с тънки куки и тънка прежда (бебешка) – 56 броя, т.е. по 14 бримки на кука (чорапи за 6-7-8 г. дете).  Броят на бримките винаги трябва да се дели на 4, защото бримките са на четирите куки и се плете с петата.

Плетенето на чорапа започва от глезена и затова се започва с ластик. Ластик се плете с 1 лицева (л) и 1 опакова (о).  Тъй като плетем в кръг, плете се от външната страна на чорапа.

Ластикът се плете около 30 реда, но е индивидуално и е най-добре да се измери на крака. Следват около 20 реда само лицева права плетка и стигаме до петата.

Плетката се разделя на 2 куки, на всяка по 28 бр. Едната кука я оставяме и започваме да плетем само другата, т.е. започваме петата.  Плетат се около 10 реда – това е разстоянието на извивката на крака към ходилото. Имаме една заета кука с 28 бр., които не плетем, имаме и втора кука с 28 бр., които плетем, плетенето става с 3-та кука и остават две свободни към този момент.  Тези десет реда плетем – един ред лицев, един ред опаков. завършваме последния опаков ред и започва свиването на петата.

Броят на бримките, в случая 28 бр. делим на три. Не ги разделяме реално, а си остават на куката. В случая не се получава точно число, разделям ги 9/10/9.

Средните 10 бр. не се плетат. Започваме с лицев ред, изплитаме първите 7 бр., а 8 и 9 ги свивам, т.е. изплитаме двете заедно. Довършваме си реда до края нормално. Обръщаме куките и плета опаков ред, изплитаме първите 7 бр. и свиваме 8 и 9, изплитаме до края реда. обръщаме куките и плетем лицев, изплитаме първите 6 бр. и свиваме 7 и 8, изплитаме до края, обръщаме опаков ред, изплитаме първите 6 бр. и свиваме 7 и 8, изплитаме до края. Така  докато се свият докрай и в случая останат 12 бр., т.е. десетте, които бяха в средата и двете със свиванията.

Завършили сме последния ред, който е опаков и сега вземаме една свободна кука и започваме да правим нови бримки. Трябва да се получи същия брой бримки, с които започнахме, т.е. имахме 28 бр., останаха ни 12 бр., трябват ни още16 бр. от двете страни на образувалото се парче за петата ще създадем по 8 бр.

Хващаме плетката, така че да бодем от вътрешната страна, започваме от там, където ни е конеца от последната изплетена бримка. Ще създаваме бримки в посока от куката, която плетяхме до сега, до куката която не се плетеше до този момент. Преценява се на какво разстояние  ще се изплитат, така че да е симетрично.  Забожда се свободната 3-та кука под ръбчето, намята се и се изважда, така че да се получи бримка, така осем пъти. Стигаме до куката, която не плетяхме, изплитаме я, и стигаме до другия край, като се повтаря същото действие и се изплитат нови 8 бр. ( на 4-тата кука).

Обръщаме плетката, така че вече ще плетем външната страна само и изплитаме тези 8 бр, следва куката с 28 бр, следват другите 8 бр и продължаваме от куката с 12-те бр.(свиването). Тук вече със самото плетене си наместваме куките отново да са 4 и на всяка да има по 14 бр. Плете се външната страна, т.е. само лицево в кръг – това е ходилото, дължината е индивидуална, като най-добре е да се измери на крака.

Пръстите:

Стигаме до пръстите и съответно края на чорапа. Самото свиване е около 20 реда, така че трябва да се има предвид от общата дължина на чорапа. Плетем първата кука – 1 и 2 бр. се свиват, т.е. изплитат се заедно и се плете до края, започва се втората кука, плетат се всички бр., като последните две, това са 13 и 14 бр. се свиват, започва се третата кука – 1 и 2 бр. се свиват, другите се изплитат, плетем четвърта кука- изплитат се всички последните две 13 и 14 се свиват. Следващия ред се изплита без свиване, започва следващия ред, в който отново свиваме по същата схема. така продължаваме докато останат по 10 бр. на кука, т.е. свиване през ред, за да стане плавно свиването и да има ширината на крака и пръстите. Това отново е индивидуално и може да бъде променяно според крака. Следващите редове се плетат със свиване на всеки ред докато останат по 4 бр. на кука (може и по 3).  Прехвърлят се бримките на 2 куки, като на всяка има по 8 бр (или по 6 бр) и с трета кука се изплитат по две наведнъж, т.е замята се конеца и се изплита едновременно от едната и от другата кука, така докато свършат. Остават на една кука и тях изплитаме по две бримки на веднъж докато свършат и чорапът е завършен. последните бримки могат да се изплетат и от вътрешната страна, за да стане по-красиво, но е малко по-трудно – обръща се чорапа от вътрешната страна, там отново се нанизват бримките и се изплита отвътре.

Author: mkirilova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *