Балансиране на камъни

Изкуството на балансиране на камъни е известно на човечеството от древни времена по всички краища на земята. В Азия – Япония, Тибет и Южна Корея са използвани като стилистични превъплащания на божества, и са били обект на молитви.

В Европа се срещат на много места – Чехия, Италия, Англия и т.н. и имат различно предназначение – като религиозни обекти или за означаване на места, олтари, посоки. Като цяло е трудно да се проследи историята им, предвид крехкият баланс на структурите им.  В Канада балансираните скулптори произлизат от ескимосите инуити и се наричат inukshuks (произнася се иноокшооик).

Скалните скулптори са издигани във формата на човек по най-северните брегове на Канада, също по най-важните за инуитите места като пътеводители или маркери. Поставяни са също като заместител на човек по пътя на миграция на елените Карибу, което е помагало на лова.

В днешно време доста артисти, очаровани от идеята да балансират камъни, преодолявайки гравитацията, създават очарователни скулптори. Това изкуство е временно – подвластно на ветровете, дъждовете или  придошлите реки. Не се използват никакви инструменти, лепила или каквито и да помощни средства. Скулпторите се създават, като по-големите камъни се подпират с по-малки камънчета до уравновесяването им или просто се подреждат един върху друг в различни форми, използвайки естествените вдлъбнатини на камъка или плоските му равнини. Двама от най-известните скулптори на баланситани камъни са George Quasha и John F. Ceprano, който през 1986-та година започва проект, наречен “The Pursuit of Balance” – създаването на балансирани, временни, натурални скални скуптори на Remic Rapids Park в центъра на Отава, Канада. Всяка година, към началото на август, когато водите на Ottawa river спаднат той прави невероятни скуптори и композиции, които ветровете и дъждовете в началото на зимата отнасят обратно в реката.

Представям ви работите на друг автор- Майкъл Граб. Роден в Едмънтън, Канада през 1984 г.  се премества в Боулдър, Колорадо през 2002 г., за да учи в университет. От скука се сблъсква с това изкуство през лятото на 2008. От тогава той е натрупал местна репутация за проектиране на мащабни балансирани градини. През годините Майкъл е привлякъл много посетители, докато той балансира и фотографира проектите си. Обществена реакция обикновено е много положителна. Той планира да продължи да практикува, преподава, обучава и развива овладяването на древното изкуство. Главно за насърчаване на ползите от създаването на природно изкуство, включително безплатно художествено изразяване, присъствие на духа и свързване с околната среда.

2012-1322 2012-1326 2012-1319 2012-1243

Повече за него тук

Author: mkirilova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *