Носенето на бебето в слинг е много удобно и за вас и за бебето. Подобно на „кенгуруто“ ръцете Ви са свободни, но за разлика от него, можете да използвате слинга много по-дълго време.

Как да си направим слинг?

Всеки може сам да си направи слинг, стига да има желание. Ще ви трябват 90 см здрав памучен плат /например хасе/ с ширина 2,20 м и 2 бр. метални /или здрави пластмасови/ халки с диаметър 7-8 см,трябва да са много стабилни – като ги стиснете с ръка,да не се огъват. Добре е плата да няма опакова страна, тоест от двете страни да изглежда еднакво. Най-добре лен или памук с малко (10-15%)синтетика.Много еластичните платове не са много удачни,защото ще се разтеглят от постоянното опъване.

 

Подгънете плата, където е необходимо. Желателно е металните халки да бъдат никелирани, за да не пускат ръжда при изпиране. Такива халки може да намерите в магазините за кинкалерия. Ако използвате пластмасови халки, важното е те да не се огъват, защото при носене на бебето може едната халка да се промуши в другата. Ако това се случи, бебето ще падне и ще се нарани.sling2

Разпънете плата. Ширината 2,20 ще бъде дължина на слинга. От късата страна /90см/ надиплете плата с размер 15 см. Достатъчно е само в единия край да надиплите на разстояние около 20 см. Промушете халките в единия край и премятате плата както е показано на картинките. След това зашийте здраво на 6-8 см от халките, ето така (вижте пунктираната линия):
Гривните се зашиват, но не плътно, а с малко разстояние да могат да се движат.

Преди да го зашиете може да го пробвате как ще стои на рамото. Сложете края на слинга с халките на рамо, така че халките да са отпред, а останалата част от плата – на гърба.

Трябва началото на долното плисе да бъде от страната на врата ви. По този начин горното плисе също ще завършва от тази страна. При зашиването пропуснете горното плисе. То ще се разстила върху рамото ви и няма да позволи на слинга да се приплъзне към рамото ви. По този начин се разпределя и равномерно теглото на детето на гърба ви.

А ето и крайния резултат:

mama_sling sling-s-halki 001606_big_001606_big_001606_big_001606_big_ssk_krugi_oranj_BIG

Различни позиции за носене на бебе в слинг:

sling3

1. Люлка – носене на новороденоА. Поставете слинга обратно, така че подплънката за рамо да може да се използва за възглавница. Поставете главата на бебето близо до ринговете върху възглавницата. Ако е нужна допълнителна подпора, сложете нагънато одеяло под главата и тялото на бебето. След няколко седмици няма да имате нужда от това допълнение.В. Люлка – носене на по-голямо дете.
Когато бебето порасне, ще му бъде по-удобно ако главата му се постави на обратната страна. Слинга ще се пригоди към порасналото бебе. Докато бебето расте, носете слинга в нормална позиция.
2. Притисната – за новородено и по-голямо дете
Сложете бебето на рамо. С другата ръка издърпайте края на слинга навън и нагоре над бебето. Издърпайте краката на бебето под долния край на слинга. Пристегнете слинга, така че бебето да се настани удобно върху вашите гърди. Уверете се, че долния край на слинга плътно прилепва по бебешките крачета и горния край на слинга плътно прилепва по задната част на главата и вратлето.
3. Кенгуру – носене след 3-тия месец
Тази позиция с гледане напред е за бебета с добър контрол на главата. За да поставите бебето в тази позиция, хванете бебето отдолу за крачета с една ръка и облегнете гръбчето му върху гърдите си. Със свободната ръка хванете външния край на слинга, така че да се получи торба. Плъзнете бебето надолу в торбата. Повечето бебета кръстосват краката си в „Индианска поза“.
4. Странична – носене след 3-тия месец
В тази позиция бебето седи изправено на една страна и краката са прибрани в слинга. Поставете бебето в слинга като за Кенгуру-носене, с крака на едната страна. По-малките бебета, които се нуждаят от опора за гърба, може да сядат от страната на ринговете.
5. На хълбок – след 4-тия месец
Особено подходяща за по-големи бебета. Задръжте бебето високо на рамо. С другата ръка изтеглете бебешките крака през слинга. Нагласете долния край на слинга зад неговите колена. Пристегнете слинга. Горният край трябва да бъде високо на гърба.

Проблеми при ползване на слинг:

Ръбчето на слинга се врязва в краката на бебето

Когато носите бебето в поза кенгуру,трябва да внимавате за две неща – едното е да си нагласявате долната част на слинга,върху която бебето ще „сяда“,като прегънете няколко пъти плата,така че да стане като по-дебела подплатена ивица.И второто,по-важното – тази ивица трябва да минава под коленете на бебето,а не под дупето му.Естествено,докато се движите,ще се размества и ще трябва от време на време да я връщате на място,но това е начина.И другото,което може също да помогне – нагласявайте дрешките на детето така,че ръбчето да е върху дреха,не върху голата кожа (и без друго идва есен и крачетата вече ще са покрити).

Бебето не харесва слинга

Ако слагате по-голямо бебе за първи път в слинга,има вероятност да се размрънка,защото позицията не му е позната и защото е плътно притиснато във вас за разлика от обичайните начини на носене.Затова започнете да се движите веднага след като го сложите сравнително стабилно (да сте сигурни,че няма да падне – а вече ще се пристягате до удобство в движение) и се опитайте да го разсеете с играчка,песничка или нещо друго.Възможно е да ви трябват няколко опита,докато посвикне – не се отказвайте от първия път,а опитайте след няколко дни отново – може да пробвате нова поза или да използвате момент,когато детето е сънено (става сравнително лесно – слагате си слинга и взимате полузаспалото дете в скута си,като го нагласявате и пристягате леко,преди да се изправите – придържайте го постоянно с ръце,докато свикне,нека да ви усеща).

Бебето няма нищо против да го носят в слинга, но е невъзможно да го нахраня в него,буйства и се сърди

Причината най-вероятно е,че в легналата поза главата на бебето е вътре в слинга и е ограничена в движенията си.За бебе,което не е свикнало (или което е пораснала любопитна маймуна като моята) това може да бъде ужасно дразнещо.В такъв случай жертвате дискретното кърмене – нека бебето си остане в слинга в легнала позиция, но му освободете главата и я придържайте с сгъвката на лакътя,както при нормална поза за кърмене – така слинга минава през рамото му,главата е свободна и ръцете му също не са ограничени (поне горната,де) – при вас е заета само едната ръка,другата е свободна и евентуално може да прехвърлите опашката на слинга за малко прикриване (което за съжаление също е дразнещо за по-големите бебета).1

Лично мнение: Носих второто си дете със слинг, който си уших сама. Шие се за не повече от 30 минути. Намирането на халки е най- трудната работа.

Единствено средство за излет в планината, за излизане набързо и други подобни ситуации. Детето се чувства много добре, а и самото носене е много удобно.

Please follow and like us:
Pin Share