Аспартам:

Долу описания продукт „Аспартам“ се съдържа най-много в диетичните продукти като: Кола лайт, Пепси лайт, дъвки Орбит, както и в повечето продукти, на които пише че са без захар или с подсладители.
Аспартам е бил открит случайно през 1965 г. от химика Джеймс Шлатер, работещ за фармацевтичната компания G.D.Searle, докато търсел нов медикамент за язва. Един ден, разливайки, без да иска, от веществото извън контейнера и лизвайки след това пръстите, той усеща сладкия му вкус. Впоследствие се установява, че новият продукт е 200 пъти по-сладък от захарта. Откритието било направено публично достояние през 1970 г.
Аспартамът е съставен от фенилаланин /50%/, аспергинова киселина /40% и метанол /10%/. СМЯТАН Е ОТ МНОГО УЧЕНИ ЗА ХИМИЧНА ОТРОВА И ИЗОБЩО ЗА НАЙ-ОПАСНАТА ДОБАВКА КЪМ ХРАНИТЕ. ТОЙ Е ОТГОВОРЕН ЗА ОКОЛО 75% ОТ СТРАНИЧНИТЕ РЕАКЦИИ, ПРЕДИЗВИКВАНИ ОТ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, СПОРЕД ДОКЛАДИТЕ ДО СИСТЕМАТА ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ КЪМ FDA И ОТ 1985 Г. ДО СЕГА ИМА ОФИЦИАЛЕН РЕГИСТЪР НА 92 СИМПТОМА ОТ НАД 10 000 ОФИЦИАЛНО ПОДАДЕНИ ОПЛАКВАНИЯ.
Някои от болестните прояви са по-леки, а други – сериозни: главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта /често срещано/, гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия /особено у хора с генетичното заболяване фенилкетонурия/, безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и виене на свят, ставни болки и др., като ДОРИ ИМА СЪОБЩЕНИ СМЪРТНИ СЛУЧАИ.
Посоените симптоми са толкава често срещани, че някои лекари говорят за „аспартамна болест“! Отново искам да ви напомня, че според FDA в най-добрия случай се съобщават не повече от 10% от реакциите. За сравнение – от захарина за почти 100 години има само около 10 оплаквания.
Според лекари и учени следните заболявания или състояния могат да се усложнят или да бъдат отключени от консумацията на храни или медикаменти, съдържащи аспартам: мултиплена склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хроничната умора, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, синдром на дефицит на вниманието, аутизъм – списъкът НЕ Е изчерпателен.
Свободната аспергинова киселина, която се съдържа в подсладителя, е причина за възникването на различни остри и хронични неврологични прояви, защото и тя, и нейното съединение аспартат спадат към групата на т.нар. екситоксини. Това са вещества, обикновено аминокиселини, които реагират със специфични рецептори в мозъка. Все повече учени и клиницисти са на мнение, че екситоксините играят много важна роля за появата на някои ендокринни и особено дегенеративни заболявания като амиотрофична латерална склероза, Паркинсонова болест, болест на Алцхаймер и някои други, и за дефекти в развитието на нервната система на плода по време на бременността.ban_aspartam_5
Аспартамът нарушава сериозно мозъчната биохимия. Д-р Ръсел Блейлок, професор по неврохирургия към медицинския университет в Мисисипи, в книгата си „Екситоксините: вкусът, който убива“ Excitoxins& The taste that kills, пише подробно за вредата, която се причинява от поглъщането на големи количества аспергинова киселина, и причината, и начина, по който става увреждането на нервната система. Доказано е, че аспергиновата киселина разрушава структурата на мозъка на мишки!
Комбинацията от хипогликемия и аспартам е още по-опасна, а такава се получава, когато човек реши например да замени едно нормално ядене с „диетична“ храна или напитка, съдържаща аспартам.
В САЩ има 5 официално документирани смъртни случая сред пилоти, пристрастени към консумацията на продукти, съдържащи нутрасуит.
Връзката между екситоксините и внезапната смърт не е само хипотетична.
Фенилаланинът е аминокиселина, която нормално се среща в мозъка. Приемът на аспартам обаче повишава в нежелани стойности присъствието й там, особено яако е съчетано и с консумация на много въглехидрати. Хора с фенилкетонурия не могат добре да метаболизират фенилаланин и за тях храните, съдържащи нутрасуит, са още по-опасни!
Метанолът е много силна отрова, която уврежда зрителния нерв и води до слепота дори и в малки дози. Пределното допустимо количество метанол дневно е 7.8 мг. А един литър безалкохолна напитка, подсладена с нутрасуит, съдържа 56 мг метанол, а някои повече!
Метанолът преминава през плацентата и е изключително токсичен за плода в утробата.
Той навлиза много бързо в кръвообращението, като допълнително се разпада до ФОРМАЛДЕХИД, който се окислява от своя страна до мравчена киселина. Последният е силно нервнотоксично съединение, алерген, мутаген, тератоген и карциноген. Формалинът,в който се консервират биологични тъкани и трупове, представлява 30-40% разтвор на формалдехид.
Производителят на аспартам МОНСАНТО си служи с различни тактики, за да „докаже безвредността“ на подсладителя. Единият от доводите е, че в някои плодове и зеленчуци също има фенилаланин, аспергинова киселина и метанол. НО ФИРМАТА ПРОПУСКА ДА СПОМЕНЕ, ЧЕ ТЕЗИ СЪЕДИНЕНИЯ НЕ СЕ СРЕЩАТ В СВОБОДНА ФОРМА, КАКТО СА В АСПАРТАМА, А СА С В Ъ Р З А Н И С БАЛАНСИРАЩИ И АНТИДОТИРАЩИ ГИ АМИНОКИСЕЛИНИ. ФЕЛИЛАЛАНИНЪТ В АСПАРТАМА Е В СВОБОДЕН ВИД, ЗАТОВА ТОЙ СЕ АБСОРБИРА МНОГО БЪРЗО, НИВОТО МУ В ПЛАЗМАТА СЕ ПОВИШАВА ВЕДНАГА И ЛЕСНО МОЖЕ ДА ПРЕМИНЕ КРЪВНО-МОЗЪЧНАТА БАРИЕРА.
През 1987 г д-р Морган Рейфорд, офталмолог и експерт по ефектите на метанола върху окото свидетелства пред Конгреса на САЩ във връзка с лично диагностицирани от него 65 случая на загуба на зрение поради НЕВЪЗВРАТИМА ЧАСТИЧНА ИЛИ ПЪЛНА АТРОФИЯ НА ОЧНИЯ НЕРВ В РЕЗУЛТАТ НА УПОТРЕБА НА ХРАНИ И НАПИТКИ, СЪДЪРЖАЩИ НУТРАСУИТ. А ТОВА Е БИЛО ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА НАВЛИЗАНЕТО НА ПОДСЛАДИТЕЛЯ В УПОТРЕБА.

Подсладители

Всички подсладители могат да бъдат условно разделени на две групи: натурални и синтетични. Първите (фруктоза, сорбит, ксилит) се усвояват от организма изцяло и подобно на обикновената захар осигуряват на човека енергия. Те са безопасни, но за съжаление, калорични.
Повечето от синтетичните заменители на захарта (захарин, цикламат, аспартам, калиев ацесулфам, сукразит) нямат енергийна стойност и не се усвояват. Но спомнете си, какъв апетит ви се появява всеки път, когато изпиете чаша нискокалорична кола или след 2-те калории на едно бонбонче „tic-tac“!
След като усети сладкия вкус, нашият стомашно-чревен тракт наивно се готви да получи въглехидрати. Той дори не предполага, че вместо това ние загрижено сме му изпратили нула калории. Организмът ни обаче е на пост и в продължение на денонощие след тази пратка, въглехидратите, които поемаме, предизвикват небивало чувство на глад.
Не всички заменители на захарта са безобидни и безопасни за фигурата ни.

ОНЕЗИ, КОИТО ОРГАНИЗМЪТ НИ УСВОЯВА
ФРУКТОЗА. Тази натурална плодова захар в свободно състояние се намира в плодовете, цветния нектар, в семената на растенията и в пчелния мед. Тя е по-сладка от захарозата 1,7 пъти. Използва се обогатена с витамин С (4 лъжици от такава смес изцяло покриват дневната необходимост от този витамин).sezonni_plodove_sas_sorbet_ot_laim_i_med-400x363
Плюсовете: Фруктозата е с 30 % по-малко калорична от захарозата. Освен това, тя в по-малка степен влияе на нивото на захарта в кръвта, затова е разрешена и за някои болни от диабет. Ако обикновената захар се замени с фруктоза, козуначените кифли и закуски остават по-дълго меки и пухкави. При това фруктозата е един от малкото подсладители, които имат консервиращо свойство и затова се използва за приготвяне на диабетични конфитюри и сладка. Още едно безспорно качество на фруктозата: ускорява разграждането на алкохола в кръвта.
Минусите: В по-големи количества (над 20 % от дневната дажба) може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.
Безопасна доза: не повече от 30–40 г на ден.
–––––––––––––––––––––––––––

СОРБИТ {Е420}. Съдържа се в ябълките, кайсиите и други плодове. Обикновената захар е 3 пъти по-сладка от него. Този природен подсладител има приятен сладък вкус. Тъй като той не е въглеводород, може да се използва от диабетично болни без никакъв риск.
Добавят го в соковете и газираните напитки като консервант. Неотдавна европейските експерти по хранителни добавки му присъдиха статус на хранителен продукт. Което означава, че неговото използване всячески се поощрява и приветства.
Плюсовете: Сорбитът (сорбитол) е добро жлъчногонно средство. Последните изследвания показват, че той помага на организма да снижи разхода на витамините В1, В6 и биотин, а така също спомага за подобряване на стомашната микрофлора, синтезираща тези витамини. И понеже този сладък спирт е в състояние да поема влагата от въздуха, храните, произведени на негова основа, дълто време остават пресни.
Минусите: С 53 % е по-калоричен от захарта, затова не е подходящ за онези, които спазват диета. В по-големи количества може да предизвика странични ефекти: подуване на корема, гадене, стомашни проблеми. Все още влиянието му не е достатъчно изследвано. При болни от диабет натрупването му се свързва с някои от страничните ефекти на диабета, засягащи нервната система.
Безопасна доза: не повече от 30–40 г на ден.
–––––––––––––––––––––––––––

КСИЛИТ {Е967}. Получават го от царевичните кочани и от шлюпките на памученото семе. Калоричен и сладък е почти като обикновената захар, но за разлика от нея подобрява състоянието на зъбите и затова влиза в състава на някои пасти за зъби и дъвки.
Плюсовете: Предотвратява развитието на кариеса, а така също повишава секрецията на стомашен сок и притежава жлъчногонно действие. Ксилитът бавно прониква в тъканите и при това не влияе на нивото на захарта в кръвта.
Минусите: В по-големи дози това вещество има слабително действие.
Безопасна доза: не повече от 40–50 г на ден.

И КОИТО НЕ УСВОЯВА…
Няколко проучвания през 70-те години свързват захарина с рак в лабораторни животни. Върху опаковките на сладкиши и диетични напитки в САЩ има предупреждение: “Употребата на този продукт може да бъде опасна за вашето здраве, тъй като съдържа захарин…”
Въпреки това, захаринът може да бъде открит в голямо разнообразие от продукти: детски сокове, сладоледи, чипс, сладкиши, напитки и др.nwaz_01_img0028

ЗАХАРИН {Е954}. Търговско наименование — Sweet’n’Low, Sprinkle Sweet, Twin, Sweet 10. Изобщо не се усвоява от организма и при това е 300-350 пъти по-сладък от захарозата. Основното му качество е устойчивост в кисела среда и на високи температури. Това синтетично вещество влиза в състава на почти всички таблетирани захарозаменители (най-популярният у нас е HUXOL)
Плюсовете: Няма
Минусите: Метален привкус. Някои учени и досега са убедени, че в захарина се съдържат канцерогенни вещества, и затова не препоръчват да се пият напитки, в чийто състав той присъства, на гладен стомах и без да се приема едновременно с него въглехидратна храна (хляб, макарони, сухари и др.) И до днес остава подозрението, че захаринът предизвиква жлъчни кризи. В Канада той е забранен.
Безопасна доза: не повече от 0,2 г на ден.
Няколко проучвания през 70-те години свързват захарина с рак в лабораторни животни. Върху опаковките на сладкиши и диетични напитки в САЩ има предупреждение: “Употребата на този продукт може да бъде опасна за вашето здраве, тъй като съдържа захарин…”
Въпреки това, захаринът може да бъде открит в голямо разнообразие от продукти: детски сокове, сладоледи, чипс, сладкиши, напитки и др.
–––––––––––––––––––––––––––

През 50-те години диетичните напитки включваха смес от захарин и цикламат.
През 1969 г. изследване на хроничната токсичност показва, че такова съчетание причинява рак на лабораторни плъхове.
През 1970 г. цикламат е забранен за употребата в храни, напитки и лекарства в САЩ. Въпреки това, обаче, днес повече от 55 страни все още одобряват неговата употреба.
ЦИКЛАМАТ {Е952}. Синтезиран е през 1937 година. 30–50 пъти по-сладък от захарозата. Този подсладител обикновено влиза в състава на комплексните заместители на захарта в таблетки. По-често се използва натриев цикламат, но има и калциев, а така също и цикламатна киселина. Всички те, за разлика от захарина нямат неговия метален привкус.
Плюсовете: Подсладители, съдържащи цикламат, не съдържат калории. Лесно се разтварят във вода и издържат много високи температури, затова с тях удобно се подслажда храната в процеса на приготвянето й.cyclamate-packets-package
Минусите: Натриев цикламат не следва да се употребява при бъбречна недостатъчност, а така също и по време на бременност и кърмене. Попадайки в стомаха, този заместител на захарта под действието на живеещите там бактерии се превръща в циклахексаламин — вещество, което не е изследвано и изучено окончателно. Вероятно поради това той е забранен в САЩ и страните на ЕС. Поради ниската си цена обаче този подсладител все още се използва в някои страни, особено в Източна Европа.
Безопасна доза: не повече от 0,8 г на ден.
През 50-те години диетичните напитки включваха смес от захарин и цикламат.
През 1969 г. изследване на хроничната токсичност показва, че такова съчетание причинява рак на лабораторни плъхове.
През 1970 г. цикламат е забранен за употребата в храни, напитки и лекарства в САЩ. Въпреки това, обаче, днес повече от 55 страни все още одобряват неговата употреба.
–––––––––––––––––––––––––––

АЦЕСУЛФАМ К {Е950, или още Sweet One}. 200 пъти по-сладък от захарта. Също като захарина, цикламата и аспартама не се усвоява от организма и бързо се извежда от него. Широко се използва в производството на безалкохолни напитки, смесен с аспартам.
Плюсовете: Дълъг срок на съхранение, не предизвиква алергични реакции и не е калоричен.
Минусите: Съдържат метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина — тя оказва възбуждащо действие върху нервната система и с времето може да доведе до привикване. Тестовете показват, че при животните тази добавка причинява рак. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продукти, в които се съдържа този подсладител, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени.
Безопасна доза: не повече от 1 г на ден.
–––––––––––––––––––––––––––

СУКРАЗИТ. Производно на захарозата. Не влияе на нивото на кръвната захар и не участва във въглехидратния обмен. Освен сукразит в таблетките се добавя и сода бикарбонат и фумарова киселина (регулатор на киселинността).
Плюсовете: Опаковка от 1200 таблетки замества 6 кг захар — и нула калории!
Минусите: Фумаровата киселина в известна степен е токсична, но въпреки това е разрешена в Европа.
Безопасна доза: не повече от 0,7 г на ден.

Please follow and like us:
Pin Share